Het laatste nieuws van Integraal Gezondheids Centrum

Stoppen met roken? Zet de stap in Stoptober!

Wil je eindelijk die sigaretten vaarwel zeggen en de weg naar een rookvrij leven inslaan? Dan is Stoptober de perfecte gelegenheid. In oktober gaan mensen over de hele wereld samen de uitdaging aan om een maand lang niet te roken. Het is hét moment om te breken met je verslavende gewoonte en je gezondheid te verbeteren.

Er zijn verschillende manieren om je te helpen bij het stoppen. Bij het IGC hebben we veel vertrouwen in acupunctuur. Deze eeuwenoude Chinese geneeskunde richt zich op het herstellen van de balans in je lichaam.
Acupunctuur helpt je op een effectieve en natuurlijke manier je drang naar nicotine te verminderen, ontwenningsverschijnselen te minimaliseren en stress te beheersen. En daarna rookvrij te blijven.
Onze ervaren acupuncturisten staan klaar om je te ondersteunen. Wil je daar meer over weten? Of meteen een afspraak maken? Neem contact op met de receptie: 030 22 54 666. En kijk ook even op www.stoptober.nl.

Waar komt je slaapprobleem vandaan?

De meeste slaapproblemen hangen niet samen met een slaapstoornis. Zo’n 80 procent van de gevallen heeft een ander oorzaak.
Alcohol. Bij drie keer in de week alcohol drinken kun je al doorslaapproblemen krijgen.
Piekeren/tobben. Je kunt niet los komen van je gedachten, je hoofd blijft actief.
Stress. Je lichaam blijft onrustig. Het ‘staat nog aan’ en dat belet je om in slaap te vallen.
Angst. Welke reden er ook voor is: angst maakt dat je niet kunt slapen.

Om iets aan je slaapprobleem te doen, kun je voor een slaappil kiezen. Maar feitelijk los je daar niets mee op. Sterker nog: je kunt er een slaappilverslaving van krijgen. Er zijn wel andere manieren om je slaap terug te krijgen. Bij het IGC kunnen we je op vier manieren helpen.

 • Psychosomatische fysiotherapie of haptotherapie.
 • Begeleiding bij bewegen of sporten.
 • Acupunctuur.
 • Gesprekken met een psycholoog. Hiervoor heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Wil je meer weten over hoe wij je van je slaapprobleem af kunnen helpen? Of meteen een afspraak maken? Neem contact op met de receptie: 030 22 54 666.

Hoe herken je artrose en wat kun je eraan doen? Artrose herkennen

Artrose is een gewrichtsaandoening die meestal ontstaat vanaf het 50e jaar, maar kan ook eerder optreden. De oorzaak van artrose is langdurige, zware belasting door beroep of sport, waardoor de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, het gewricht ontstoken kan raken en het bot bij het gewricht verandert.
Loop jij kans om artrose te krijgen? Of heb je misschien al artroseklachten? Met de twee kleine checklists hieronder kun je dat eenvoudig nagaan. We geven je ook tips over wat je zelf tegen artrose kunt doen en helpen je als dat nodig is met therapie.

Heb je één of meer vragen met ja beantwoord, dan is de kans dat je artrose krijgt groter dan gemiddeld. Twijfel je of je misschien al klachten hebt die onderzocht of behandeld moeten worden? Neem dan even contact met ons op.

Heb je één of meer vragen met ja beantwoord, dan is het tijd om in actie te komen.

Wat kun je zelf doen?

Bewegen
Bot is levend weefsel, dat blijft het gezondst als je het gebruikt. Blijf dus vooral bewegen.

 • Zorg twee keer per week voor een intensieve activiteit van een uur.
 • Loop meerdere keren de trap op en af.
 • Springen is goed voor je hele lijf, die impact heb je nodig. Kun je niet springen, stamp dan je met je voeten.

Wees niet bang voor lichte spierpijn, want dat is een teken van spiergroei. Zware spierpijn kan op overbelasting duiden, doe dan een stapje terug.

Supplementen
Je kunt de gewrichtsvloeistof optimaliseren door het slikken van Glucosamine HCL en vitamine D en K. Uit onderzoek is gebleken dat dit werkelijk effect heeft. (Bron: Mayo Clinic.) Meer informatie>

Let op.

 • Als je niet de juiste dosering aanhoudt, kunnen er bijwerkingen ontstaan.
 • Glucosamine wordt gewonnen uit schaaldieren. Heb je daar een allergie voor, neem dit middel dan absoluut niet.

Wat kunnen wij voor je doen?
Heb je langer dan drie maanden last van pijn of gevoeligheid, dan ga je het gewricht onbewust verkeerd gebruiken om het te ontlasten. Meestal maak je het dan onbedoeld erger. Therapie helpt. Je hebt daarbij drie keuzes.
Fysiotherapie
Je leert je aangetaste gewrichten goed te gebruiken, waardoor de ontsteking afneemt.
Haptotherapie
Deze therapie kan je helpen als je niet goed aanvoelt wanneer je moet stoppen of starten met bewegen.
Acupunctuur
Hiermee kun je de (chronische) ontstekingen oplossen.

Heb je vragen over artrose, of wil je advies of begeleiding? We helpen je graag. Bel met de praktijk en maak een afspraak: 030 22 54 666.

Altijd een koptelefoon op: hoe ga je daar mee om?


Lopen je kinderen of je partner de hele dag met een koptelefoon op, of met oortjes in? En vind je het lastig om daar mee om te gaan? Of gewoon maar even met ze te praten?
Er zijn verschillende oplossingen voor. Maar laten we eerst eens kijken waarom iemand dat doet, wat hij of zij daaraan heeft. En ook naar mogelijke nadelige gevolgen.
Positief

 • Je kunt ongehinderd naar je eigen muziek luisteren, zonder dat een ander daar last van heeft.
 • Je hebt zelf geen last van geluiden die je niet wilt horen: een film op tv, of een gesprek, of iemand die cello speelt.
 • Met alleen jouw muziek kun je je beter concentreren.

Negatief

 • Je kunt het filteren van geluid verleren, wat de kans op overprikkeldheid vergroot.
 • Als je geluiden uitsluit, kun je minder goed op het gedrag van iemand anders anticiperen. Je empathisch vermogen wordt niet gestimuleerd.
 • Als het geluid (continu) te hard staat, kan dat tot doofheid leiden. In sommige gevallen is bij jongeren al een gehoortest nodig om eventuele gehoorschade vast te stellen.
 • Een ander gevolg van te hard geluid kan een pieptoon in de oren zijn (tinnitus). Wij kunnen deze klacht verzachten met acupunctuur. Neem even contact op voor meer informatie.

Beperken
In overleg kun je het gebruik van een koptelefoon of oortjes beperken. Daar zijn drie goede stappen voor.
1) Leg uit waarom je het gebruik wilt beperken.
2) Maak afspraken met elkaar over wanneer wel en wanneer niet.
3) Wees consequent. Als er een regel is, zijn er geen uitzonderingen.

Wij kunnen jou als ouder hierbij ondersteunen. Een van onze psychologen/coaches leert je hoe je duidelijk kunt zijn zonder dwang te gebruiken. Is dat iets voor jou? Bel dan met de receptie: 030 225 4666.

Craniosacraaltherapie bij post-COVID-klachten

Uit recent onderzoek van het UMCG* is gebleken dat één op de acht Nederlanders na corona langdurige klachten houdt. Bij het IGC hebben wij meerdere patiënten met het post-COVID-syndroom met craniosacraaltherapie behandeld. Dat heeft op verschillende vlakken tot resultaten geleid.

“Ik kan weer een trap oplopen zonder volledig buiten adem te zijn. Vorige week had ik dat nog niet gekund.”
“Ik heb sinds weken eindelijk geen hoofdpijn meer.”
“Zo fijn om te merken dat ik weer meer energie krijg.”

Een coronabesmetting doet veel in en met het menselijk lichaam. Als reactie op de besmetting spannen de cellen, weefsels en organen in je lijf aan. In de meeste gevallen ontspant alles weer vanzelf tijdens de herstelperiode. Maar dit natuurlijke proces verloopt niet bij iedereen hetzelfde en je kunt het niet zelf beïnvloeden.
Als organen en weefsels gespannen blijven, blijf je ook klachten houden. Gaat het bijvoorbeeld om je longen, dan houd je moeite met ademen. En bij je hersenen met denken. Craniosacraaltherapie helpt je om weefsels en organen te ontspannen.
De therapie is gericht op het centraal zenuwstelsel. Behandeltechnieken voor bindweefsel, gewrichten en schedel zorgen er voor dat symptomen als vermoeidheid, kortademigheid en hersenmist (brainfog) afnemen.

Heb je post-COVID-klachten, of ben nog niet helemaal de oude? Overweeg dan eens craniosacraaltherapie. Onze therapeut Laurent van der Kraats vertelt je er graag meer over. Bel voor een afspraak met de receptie: 030 225 4666.

*Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen. Het artikel (Engelstalig) vind je hier >

Een integrale aanpak van hoofdpijn

De laatste tijd zien we in onze praktijk steeds meer mensen met hoofdpijnklachten. Een integrale aanpak is daarvoor zeer effectief, in het bijzonder als het gaat om technieken die geest en lichaam samen behandelen. En dat is precies wat we bij het IGC al 57 jaar doen.
Hoofdpijn kan wel acht oorzaken tegelijk hebben. Bij de behandeling kijken we daarom altijd naar meerdere aspecten.

 • Heb je een hoge bloeddruk?
 • Heb je een verkeerde spierspanning?
 • Heb je mentale spanning?
 • Zitten er wervels scheef?
 • Is de houding goed?
 • Kun je je bewust/actief ontspannen?
 • Zijn er genetische oorzaken?
 • Kan je medicatie een rol spelen?

Onze aanpak begint met het zorgen voor verlichting. De basis daarvoor zijn acupunctuur en de Mulligan manuele therapie. Bij deze therapie beweeg je actief als patiënt, terwijl de therapeut een gewricht in een pijnvrije uitgangshouding houdt.
Daarna richten we ons op hoe je zelf je hoofpijn onder controle kunt krijgen. We zoeken samen naar welke technieken je het beste kunt leren om je hoofdpijn voortaan zelf op te lossen.
Hoe goed de integrale methode werkt, kun je lezen in dit artikel > op het vooraanstaande medische platform Pubmed.
Wil je iets aan je hoofdpijn doen? Neem dan contact op voor een afspraak met manueel therapeut Sara Theissen, inclusief een Diagnostische Functie Meting (DFM) om je energiehuishouding te meten. Maak een afspraak!

Bewegen tegen depressie


Uit een groot onderzoek* blijkt dat depressieve en angstige gevoelens veroorzaakt kunnen worden door stilzitten. Meer bewegen kan ervoor zorgen dat die gevoelens minder sterk worden. 
Sommige mensen hebben er helaas moeite mee om zelf in beweging te komen, bijvoorbeeld door een stuk te gaan wandelen. Vind je alleen lopen saai, dan kun je er voor kiezen om onderweg naar muziek, een verhaal of een podcast te luisteren. Een andere oplossing is natuurlijk om er met een groep op uit te trekken.
Kun je weinig bewegen, of ben je bang om je eentje te vallen, dan is meedoen met de beweeggroep van het IGC misschien een uitkomst. In deze groep wordt er met alle deelnemers rekening gehouden.

 • Je loopt kleine stukjes en er zijn bankjes om te pauzeren.
 • We doen coördinatie- en krachtoefeningen.
 • Er is ook een sociaal moment met koffie/thee/chocolademelk.
 • De beweeggroep gaat altijd door.

Het bewegen kan je helpen om van depressieve en angstige gevoelens af te komen. Zit je somberheid dieper en wil je daar hulp voor? Bel ons, dan helpen we je op weg.

* Physical activity and depression and anxiety disorders: a systematic review of reviews and assessment of causality. Bekijk het onderzoek hier >.

Verlichting bij hooikoorts


Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: de natuur is er dit jaar erg vroeg bij met de pollen. Gelukkig hebben we een paar goede huis-tuin-en-keukentips die je veel last kunnen besparen.

 • Smeer wat Bioforce Crème van A. Vogel in je neus. Dit is bij onze receptie verkrijgbaar, prijs € 7,95.
 • Was je haar voor je naar bed gaat.
 • Verschoon dagelijks je kussensloop.
 • Draag buiten een (zonne)bril.
 • Wrijf niet in je ogen.

We hebben nog een oplossing: acupunctuur kan snel verlichting van de klachten geven. Je kunt je preventief laten behandelen, dus vóór jouw hooikoortsperiode aanbreekt. Een paar maanden ervoor is het meest effectief. Maar ook als je er nu al middenin zit: maak een afspraak!

Nekklachten? Doe wat aan je houding.


Wist je dat een hoofd wel zo’n 5 kilo weegt? En dat zo’n 70 % van de mensen het hoofd naar voren laat hangen en daardoor klachten krijgt? De achterliggende oorzaak is vaak een slechte zit- of werkhouding of slapen op een verkeerd kussen. Daarnaast kan ook stress tot klachten leiden.
Hoe staat het eigenlijk met jouw houding? Doe even deze kleine test.
1. Kun je met je hoofd en rug tegelijk tegen de muur staan, met een kleine holling in de onderrug?
2. Kun je je hoofd recht naar achteren duwen tot je nekwervels weer recht op elkaar staan?

Eenvoudig rechtop staan lost heel veel klachten op. Je kunt daarvoor je buikspieren trainen. Verder helpt het ook als je schouders los en ontspannen zijn. Maar een goede aanpak van nekklachten begint altijd bij je houding. Wil je daar advies van een van onze fysiotherapeuten over hebben? Bel dan met de receptie: 030 225 4666.

Loop je vast in je hoofd?


De laatste tijd is er veel aandacht voor jongeren en hun problemen. Heb jij daar ook soms mee te maken? Dat je vastloopt en dat het lijkt alsof niemand je meer begrijpt? Misschien herken je dit.

 • Je hebt constant dezelfde gedachten in je hoofd.
 • Studeren lukt je niet meer. Of het kan je weinig meer schelen.
 • Je vermijdt groepen, bijeenkomsten, festivals. Of je zoekt je ze juist op om niets te voelen.
 • Je drink (iets) meer dan normaal. Of je neemt wel dat pilletje.
 • Vrienden vragen of het wel goed met je gaat.

Wat kun je in zo’n situatie doen?

 • Ga naar de huisarts voor overleg. Die verwijst je door naar de praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) of een psycholoog.
 • De POH-GGZ helpt je in verder in maximaal vijf gesprekken. Als dat niet werkt, verwijst deze je alsnog naar een psycholoog.
 • De psycholoog kijkt allereerst naar hoe je de komende periode het best door kunt komen. Je wordt niet gelijk naar details gevraagd, tenzij je dat zelf wilt.

Bij het IGC staan drie psychologen voor je klaar. Ze weten uiteraard nog niet wat er bij jou speelt, maar ze kennen wel het ‘proces van vastlopen’. Van daaruit kunnen ze jou goed helpen.

Heb je problemen waar je zelf niet uitkomt? Neem contact op met je huisarts. Wil je daar ondersteuning bij? Dan kun je ons bellen: 030 225 4666.

Slaap je slecht door de wintertijd? Zet je biologische klok gelijk


We leven al weer een week in de wintertijd. Maar de overgang is voor sommige mensen veel ingrijpender dan ‘een uurtje langer slapen’. Het kan heel lang duren voor ze weer in het juiste bioritme zitten.
Ben jij zo iemand? Dan hebben we een mooie manier voor je om er zelf iets aan te doen: drukpuntmassage. Daarmee zet je je biologische klok gelijk en ben je binnen geen tijd gewend aan de wintertijd. Drukpuntmassage werkt trouwens ook goed tegen een jet lag en bij slaapproblemen door wisseldiensten.
Bekijk hier > de gratis instructie drukpuntmassage. Je kunt ook een afspraak maken voor een consult waarin we de behandeling stap voor stap samen doen. Bel 030 2254 666 voor meer informatie.

Verder leven na hersenletsel

Hersenletsel ontstaat veelal door een ongeluk met de auto of de fiets, of na een hersenbloeding. Afgaande op de vraag bij het IGC naar hersenletseltherapieën, lijkt er de laatste tijd een lichte stijging in het aantal gevallen te zijn. Mogelijk heeft dat te maken met de toenemende populariteit van de elektrische fiets.

Wie met hersenletsel te maken krijgt, wordt meestal eerst opgenomen in een revalidatiecentrum. Daar blijft je tot je de basisaspecten van het leven weer beheerst, zoals eten, drinken en lopen en traplopen met steun. Maar revalidatiecentra zijn er niet om te helpen de kwaliteit van leven weer terug te krijgen. Wij kunnen dat wel doen. Wij gaan met de patiënt op zoek naar de gebieden specifieke aandacht behoeven. Hieronder zie je een paar voorbeelden.

 • Hersenletsel kan ertoe leiden dat de hersenen de lichaamsfuncties niet goed aansturen. Met een psychofysiologisch assessment maken we de samenwerking tussen lichaam en hersenen zichtbaar en kunnen we een behandelplan samenstellen.
 • We brengen de verschillende fysieke beperkingen in kaart en zetten voor elk een passende therapie in. Het liefst combineren we therapieën voor een optimaal resultaat.
 • Om het korte- of langetermijngeheugen te verbeteren bieden wij cognitieve fitness: een hersentraining die overprikkeling van je brein vermindert en je geheugen versterkt. De training omvat onder meer bewegen en oefeningen op de computer.

Bij deze therapieën is de samenwerking tussen onze neuropsychologen, fysiotherapeuten en psychologen cruciaal. Die stelt ons in staat om oneindig creatief te zijn in het opstellen van een advies op maat. Bel 030 2254 666 voor meer informatie.

Therapie begint bij vertrouwen in jezelf terugkrijgen

Bij het IGC kunnen we je op veel verschillende manieren helpen. Maar welke therapie je ook volgt, er is altijd één eerste stap nodig: de wens om weer te gaan vertrouwen in jezelf. Wij ondersteunen je daarbij.
We leren je weer te geloven in je eigen diepere gevoel, je intuïtie. Want die heeft altijd geklopt, wat anderen ook geroepen of beweerd hebben.

Wat kan er op wijzen dat je het vertrouwen in jezelf hebt verloren?

 • Je wantrouwt iedereen.
 • Je ziet geen uitweg.
 • Je praat weinig met anderen.
 • Je wilt geen hulp zoeken, omdat dat een teken van zwakte is.
 • Je angst is groter dan wat ook.
 • Je vindt het moeilijk om pijn te ervaren.
 • Om te overleven stop je je gevoelens weg.
 • Je wordt negatief en depressief.
 • Je schaamt je voor veel zaken.

ls je je gevoelens en emoties jaren achtereen onderdrukt hebt, kunnen die opeens in één keer naar buiten komen. Alsof er een vulkaanuitbarsting is van alles dat in je cellen zit opgeslagen. Daar zitten je ervaringen, en alle zintuigen zijn erbij betrokken: gevoel, geur, smaak, geluid en zicht.
In de therapieën gaan we samen aan de slag om je zintuigen meer te neutraliseren. Bijvoorbeeld wanneer je herbelevingen hebt, wanneer geuren triggers zijn, of wanneer je niet aangeraakt wil worden. We gebruiken daar diverse behandelingen voor. Er is altijd meer dan één therapeut en meer dan één therapievorm nodig. Er bestaat geen ‘quick fix’.

We leren je ook dat dat ‘stemmetje in je hoofd’ niet per se waar is. Al die negatieve scenario’s over jezelf en het leven zijn niet echt. Dat is geen intuïtie, maar angst die een gedachtenstorm veroorzaakt.

De eerste stap in de therapie is je weer te laten fantaseren over een positieve toekomst. Dat is een soort oefening die je brein leert dat er meer mogelijk is. Met positief fantaseren maak je ook positieve hormonen aan. Die zijn veel leuker en dragen bij aan je gezondheid.
Wil je meer informatie over hoe we jou en je zelfvertrouwen kunnen helpen, dan kun je altijd bellen voor een eerste gesprekje: 030 2254 666.

Een einde aan de chronische pijn chronische pijn

Als we het over chronische pijn hebben, bedoelen we pijn die langer dan zes weken duurt. De pijn kan ineens ontstaan zijn, maar ook voortduren na een ongeluk of letsel. Voorbeelden van chronische pijn zijn artrose, rugpijn, fibromyalgie en zenuwpijn.

Chronische pijn kan constant aanwezig zijn, maar ook afwisselend. Als medicatie niet of niet voldoende helpt, kunnen wij je helpen met fysiotherapie en Chinese geneeskunde, met name acupunctuur. Beide hebben goede behandelmethodes die elkaar aanvullen.

Onze fysiotherapeuten zien met name veel patiënten met pijnklachten aan het bewegingsapparaat (botten, skeletspieren, gewrichten etc.). Denk bijvoorbeeld aan rug-, nek- en schouderpijn. Daarnaast ontstaat chronische pijn ook bij patiënten met een specifieke aandoening of na een operatieve ingreep.

Mensen met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK) hebben vaak ook chronische pijn. Het gaat dan om klachten die volgens de westerse benadering onverklaarbaar zijn. Onze acupuncturisten weten deze klachten vaak wel te duiden en met succes aan te pakken, in samenwerking met de fysiotherapeuten.
In april 2022 heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie het standpunt ingenomen dat een multidisciplinaire benadering zoals die van het IGC noodzakelijk is bij chronische pijnklachten. Het KNGF adviseert haar leden om ook op die manier te werken.

Chronische pijn stillen zonder bijwerkingen kurkuma
Steeds meer kruiden die al eeuwen in de Chinese geneeskunde gebruikt worden, vinden ook in het westen toepassing. Ze worden uitvoering onderzocht en de werkzaamheid wordt in kaart gebracht. Voor patiënten met osteo-artritis en andere gewrichtsklachten die pijnstillers als Advil, aspirine, diclofenac, ibuprofen en naproxen gebruiken is er nu extra goed nieuws: kurkuma (curcumine) is een goede natuurlijke pijnstiller.

Supplementen met kurkuma zijn veilig en hebben hetzelfde effect op pijn, stijfheid en het remmen van de ontsteking. Ze verbeteren de functie van het gewricht, maar zonder bijwerkingen. Er zijn ook geen maagbeschermers bij nodig. Aanbevolen wordt om het wel meer dan 12 weken te gebruiken. (Bron: PubMed.)

Wil je hier een (kort) advies over? Je kunt ons dagelijks bellen tussen 09.30 en 09.45 uur: 030 2254 666.

Functioneel neurologische stoornis: onze brede aanpak

Bij een functioneel neurologische stoornis (FNS) zijn het zenuwstelsel en het brein niet in staat om signalen vanuit het brein en het lijf goed te ontvangen en door te geven. Er is onvoldoende of geen communicatie tussen hoofd en lijf. Bij sommige mensen komt dat tot uiting in de ledematen, bij anderen in een van de zintuigen of in de hersenen zelf.
Denk daarbij aan klachten als een verslechterde spraakfunctie, uitval in een arm of been (door je knie zakken en even later weer kunnen lopen) en klachten die lijken op een infarct maar waar met een MRI geen medische oorzaak voor gevonden wordt.
FNS, ook wel conversiestoornis genoemd, is pas recent als medische stoornis erkend. De algemene opvatting was lange tijd dat het ging om een puur psychisch probleem, zonder fysieke kanten. Er zijn nog steeds psychologen die deze mening hebben. Zij gaan er ook, onterecht, vanuit dat de uitvalverschijnselen ingebeeld worden. Er is overigens wel vaak een verband met psychologische problemen, trauma’s en conflicten, maar dat hoeft niet.

Bij het IGC bekijken we deze neurologische problematiek al 55 jaar vanuit een mentale én een fysieke invalshoek. Om de eenvoudige reden dat een gecombineerde behandeling met lichaamsgerichte (neuro)psychotherapie en speciale fysiotherapie efficiënter is.

Behandelingstraject
We beginnen met een diagnose van de samenwerking tussen functies van het brein en de ledematen, met behulp van:

 • fysiotherapeutisch onderzoek;
 • neuropsychologisch onderzoek;
 • QEEG (quantitative electro encefalogram) om de eventuele disbalans van het brein in kaart te brengen;
 • stress assessment test om de fysieke reacties in kaart te brengen.

Indien nodig kunnen er ook methodes ingezet worden om psychologische problemen, trauma’s en conflicten helder te krijgen. Na het diagnostiek traject wordt er een breed behandelprogramma opgezet. Meestal omvat dat de volgende therapieën:

 1. individuele psychotherapie gesprekken;
 2. groepstherapie in het bos: een wekelijks andere wandeling met nordic walking stokken, om jezelf uit te dagen en in een groep te functioneren;
 3. fysiotherapie, psychosomatisch en haptonomisch gericht;
 4. biofeedback in verschillende vormen.
 5. Het programma wordt op jouw specifieke problemen afgestemd. De therapieën kunnen ook gedurende het traject veranderen, zodat het programma gelijk opgaat met jouw herstel. Er is altijd een coördinator die het overzicht houdt en met jou de voortgang in de gaten houdt.

In de loop der jaren hebben wij ons gespecialiseerd in deze bijzondere medische aandoening, alle collega’s hebben bijscholing ontvangen. Jij kunt zelf kiezen voor mannelijke of vrouwelijke behandelaren.
Wil je meer weten over de functioneel neurologische stoornis? Of meteen een persoonlijk advies? Bel ons even: 030 2254 666.

Een sterke romp krijgen en houden

Het gewicht van je lichaam wordt via het SI-gewricht naar je benen overgebracht. Dit gewricht heeft dan ook veel te verduren. Maar meestal realiseren we ons dat pas als het misgaat en er klachten ontstaan, waaronder pijn.
Bij het IGC hebben we al meer dan 40 jaar een unieke methode om het SI-gewricht los te maken. We passen een combinatiegreep uit de fysiotherapie en de Chinese geneeskunde toe die in één keer heel veel effect heeft.
Om klachten te voorkomen kun je er op letten dat je los in de heupen loopt, met een swing in de beweging. Hoe soepeler je beweegt, des te sterker je romp blijft. Daar zijn ook tal van oefeningen voor, zoek maar eens op internet naar ‘core stability’.
Denk je dat het voor jou misschien wel goed zou zijn om eenmalig je SI-gewricht los te laten maken? Wil je een persoonlijk advies of assistentie bij oefeningen? Bel ons even: 030 2254 666.

Kom goed op gang met een warming-up

Nu we de lockdowns achter ons hebben gelaten, zullen we veel onderdelen van ons leven weer moeten trainen. Denk maar aan laat uitgaan. Weer dichter bij elkaar staan, zonder 1,5 meter afstand. Of weer werken op kantoor.
Eigenlijk geldt voor alles wat niet in je normale ritme zit, dat je dat moet trainen. Ook als je zomaar weer gaat bewegen, kun je geblesseerd raken. Met een eenvoudige warming-up van tien minuten voorkom je dat.

 • Er gaat bloed naar je spieren. Die hebben dan zuurstof om voor jou aan het werk te gaan.
 • Je hart en andere organen worden op de inspanning voorbereid.
 • Je krijgt een goede mentale focus.

Maak de bewegingen die je tijdens de sport of bezigheid gaat doen eerst even in een lichter tempo. Vind een routine die het beste bij jou past.
Heb je kleine fysieke klachten of twijfel je, overleg dan even met een van onze fysiotherapeuten. Een kort telefonisch consult van 10 minuten inclusief oefening bieden we nu aan voor maar € 5,- (de halve prijs van het normale tarief). Je kunt iedere dag terecht om half vijf, maar vol is vol. Het nummer is 030 2254 666.

Hoe herken je artrose en wat kun je eraan doen?

Artrose is een gewrichtsaandoening die meestal ontstaat vanaf het 50e jaar, maar kan ook eerder optreden. De oorzaak van artrose is langdurige, zware belasting door beroep of sport, waardoor de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, het gewricht ontstoken kan raken en het bot bij het gewricht verandert.
Loop jij kans om artrose te krijgen? Of heb je misschien al artroseklachten? Met de twee kleine checklists hieronder kun je dat eenvoudig nagaan. We geven je ook tips over wat je zelf tegen artrose kunt doen en helpen je als dat nodig is met therapie.

Heb je één of meer vragen met ja beantwoord, dan is de kans dat je artrose krijgt groter dan gemiddeld. Twijfel je of je misschien al klachten hebt die onderzocht of behandeld moeten worden? Neem dan even contact met ons op.

Heb je één of meer vragen met ja beantwoord, dan is het tijd om in actie te komen.

Wat kun je zelf doen?

Bewegen
Bot is levend weefsel, dat blijft het gezondst als je het gebruikt. Blijf dus vooral bewegen.

 • Zorg twee keer per weer voor een intensieve activiteit van een uur.
 • Loop meerdere keren de trap op en af.
 • Springen is goed voor je hele lijf, die impact heb je nodig. Kun je niet springen, stamp dan je met je voeten.

Wees niet bang voor lichte spierpijn, want dat is een teken van spiergroei. Zware spierpijn kan op overbelasting duiden, doe dan een stapje terug.

Supplementen
Je kunt de gewrichtsvloeistof optimaliseren door het slikken van Glucosamine HCL en vitamine D en K. Uit onderzoek is gebleken dat dit werkelijk effect heeft. (Bron: Mayo Clinic.) Meer informatie>

Let op.

 • Als je niet de juiste dosering aanhoudt, kunnen er bijwerkingen ontstaan.
 • Glucosamine wordt gewonnen uit schaaldieren. Heb je daar een allergie voor, neem dit middel dan absoluut niet.

Wat kunnen wij voor je doen?
Heb je langer dan drie maanden last van pijn of gevoeligheid, dan ga je het gewricht onbewust verkeerd gebruiken om het te ontlasten. Meestal maak je het dan onbedoeld erger. Therapie helpt. Je hebt daarbij drie keuzes.
Fysiotherapie
Je leert je aangetaste gewrichten goed te gebruiken, waardoor de ontsteking afneemt.
Haptotherapie
Deze therapie kan je helpen als je niet goed aanvoelt wanneer je moet stoppen of starten met bewegen.
Acupunctuur
Hiermee kun je de (chronische) ontstekingen oplossen.

Heb je vragen over artrose, of wil je advies of begeleiding? We helpen je graag. Bel met de praktijk en maak een afspraak: 030 22 54 666.

Je zorgverzekering voor 2022: wat verandert er?

Het nieuwe jaar komt er aan en zoals altijd is dat het moment voor de zorgverzekeraars om hun voorwaarden aan te passen. Overweeg je om naar een andere verzekeraar over te stappen, wacht daar dan niet te lang mee. Je kunt je huidige verzekering tot uiterlijk 31 december opzeggen. Je hebt dan tot 31 januari 2022 de tijd om een nieuwe af te sluiten.

Blijf je bij je zorgverzekeraar, dan heb je tot 31 januari 2022 om veranderingen in je pakket aan te brengen, bijvoorbeeld extra aanvullende verzekeringen.

Inmiddels heeft iedereen bericht gehad van de nieuwe zorgpremie en het bijbehorende polisblad ontvangen. Daarop vind je ook de wijzigingen die voor jouw verzekering gelden. We adviseren je om die goed te bekijken, misschien zijn ze wel een reden om voor een andere verzekeraar of verzekering te kiezen.
Nog even voor het overzicht: er zijn vier verschillende polissen.

 • De budgetpolis, met een beperkte keuze van zorgverleners. Je neemt daarbij het grote risico dat je uiteindelijk zelf moet bijbetalen, naast eigen risico.
 • De naturapolis, met een beperkte keuze van zorgverleners.
 • Een combinatie van de budgetpolis en de naturapolis, met een beperkte keuze en een gedeeltelijk extra bijbetaling, naast eigen risico.
 • De restitutiepolis, met vrije keuze van zorgverleners. Let op: met ingang van 2022 is die vrije keuze er niet meer voor alle zorg en behandelingen.


De Consumentenbond heeft een handige keuzehulp waarmee je kunt bepalen wat voor jou de beste soort verzekering is. Je vindt hem hier >.
Wil je advies over jouw specifieke situatie en de vergoeding van je behandelingen bij het IGC, dan staan we natuurlijk voor je klaar.

Behandelingen bij het IGC
Een paar algemene opmerkingen.

 • Verzekeraars mogen de hoeveelheid behandelingen die ze vergoeden jaarlijks veranderen. Kijk daar dus goed naar.
 • De restitutiepolissen garanderen niet meer allemaal de volledige vergoeding van GGZ-behandelingen (de psychologie). Sommige verzekeraars hebben de GGZ uitgesloten als er geen contract met de zorgverlener is. Ze betalen het wettelijk minimum van 75% van de behandelingskosten. De rest moet je dan zelf bijbetalen.
 • Bij de budget, natura- en combinatiepolissen zijn er meerdere uitzonderingen bijgekomen. Bijvoorbeeld dat de vergoeding voor fysiotherapie maximaal 25 euro per sessie bedraagt, in plaats van de totale behandelingskosten. Of dat alleen noodzakelijke behandelingen vergoed worden. Controleer goed wat voor jou van toepassing is
 • Bij budgetpolissen kan en mag er soms minder dan het wettelijk minimum uitbetaald worden. De minimum vergoeding voor psychologie is bijvoorbeeld 75%, maar bij een budgetpolis kan die niet meer dan 60 tot 65% zijn. Het risico ligt dus bij jou, niet bij de aanbieder van de zorg.

Specifiek voor het IGC geldt het volgende.

 • Fysiotherapie: we hebben contracten met alle verzekeraars.
 • Acupunctuur: we voldoen aan alle gevraagde keurmerken en licenties om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • Haptotherapie: we voldoen aan alle gevraagde keurmerken en licenties om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • Craniosacraaltherapie: we voldoen aan alle gevraagde keurmerken en licenties om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • Psychologie: we hebben contracten met alle verzekeraars, met uitzondering van CZ, OHRA en Nationale Nederlanden. Deze drie maatschappijen vergoeden niet de volledige behandelingskosten, maar het wettelijke minimum van 75%. Kijk in je voorwaarden welk deel je zelf moet betalen. Met een budgetpolis betaal je meer dan met een restitutiepolis.

Budgetplafonds
Voor psychologie zijn wij met Zilveren Kruis en VGZ een budgetplafond overeengekomen. Dat betekent dat het aantal behandelingen per jaar beperkt is. Neem even contact met ons op om te overleggen hoeveel ruimte er in jouw situatie is. Voor alle andere verzekeraars geldt er geen plafond en ben je dus altijd welkom, zonder beperkingen.

Vragen?
De ziektekostenverzekering kan soms knap ingewikkeld zijn. Heb je een vraag of kom je er niet uit? Misschien kunnen wij je wel helpen. Bel gerust even: 030 22 54 666

Interview met Petra Lambert, directeur van het IGC, in de Biltsche Courant. Geschreven door Leonie Kapiteyn.

Petra LambertBij het Integraal Gezondheids Centrum staat de volledige mens centraal

Het uitgangspunt van het Integraal Gezondheids Centrum is dat er tussen lichaam en geest een wisselwerking is en klachten aan elkaar gerelateerd kunnen zijn. Fysieke klachten kunnen een psychische achtergrond hebben en andersom. In het IGC wordt daarom de gehele mens behandeld.

Bilthoven
Het Integraal Gezondheids Centrum werd opgericht in 1966 door Hans van den Brink. Een bereisde man die eerst fysiotherapie studeerde en later Chinese Geneeskunst in Taiwan. Tijdens die laatste studie leerde hij dat lichaam en geest één zijn en ook als zodanig behandeld moeten worden. Het combineren van reguliere geneeskunst met alternatieve geneeskunst was in die tijd in Nederland zeer ongebruikelijk, toch zocht Hans collega’s die ook twee of meer studies hadden gedaan en zich aan wilden sluiten bij zijn Centrum. Zodoende kon er een variatie van therapieën aangeboden worden. Dat is wat het Integraal Gezondheids Centrum vandaag de dag nog steeds biedt, een variatie aan therapieën. Bij het behandelen van klachten worden technieken uit verschillende therapieën gecombineerd om zo tot een optimaal behandelplan te komen. Het Integraal Gezondheids Centrum blijft zich daarbij altijd aanpassen aan de tijd.

Onderscheidend
In 1994 sloot Petra Lambert zich aan als afgestudeerd Psychologe bij het Integraal Gezondheids Centrum. Direct na haar indiensttreding volgde zij de opleidingen Acupunctuur en Haptonomie en verdiepte zich in de Neuropsychologie. Petra vertelt: “Toen ik deze studies allemaal had afgerond, begreep ik het totaalplaatje veel beter. Ik kon direct beter switchen en mensen begeleiden”.

In 1998 nam Petra Lambert het Integraal Gezondheids Centrum over en inmiddels mag ze zich al 23 jaar de eigenaresse van dit unieke centrum noemen. “Voor Nederlandse begrippen is dit inderdaad een uniek centrum waar nog altijd reguliere en alternatieve geneeskunst worden gecombineerd plus de connectie tussen lichaam en geest wordt gemaakt. In landen als Duitsland en Engeland bijvoorbeeld zijn veel meer vergelijkbare centra zoals het onze” vertelt Petra. “Er wordt in ons centrum altijd gekeken naar de volledige mens en niet alleen naar een set klachten. Als iemand zich bij ons aanmeldt, is er altijd één algehele intake. Daarbij wordt een uitgebreide test afgenomen. Hartslag, spieren en ademhaling worden ook getest en er wordt een EEG gemaakt. Op deze manier kunnen we op verschillende niveaus zien hoe iemand omgaat met zijn/haar klacht(en)”.

Één locatie
“Doordat we alle artsen en therapeuten op één locatie huisvesten, zijn de lijntjes altijd kort en kunnen we gemakkelijk schakelen als dat nodig is. We hebben elke dag een kort overleg tussen alle behandelaren en twee keer week een lang overleg. Dan kijken we of we nog op de goede weg zitten. Soms stelt een behandelaar voor om eens iets anders te proberen, of zou een andere behandelaar beter geschikt kunnen zijn. Inmiddels zijn er 14 behandelaars van diverse disciplines werkzaam bij het IGC, er is altijd wel íemand die de juiste kennis of kunde in huis heeft. Doordat iedereen zich op één locatie bevindt is er altijd ruimte voor flexibiliteit” aldus Petra Lambert.

Voor wie
Een ieder is welkom voor een behandeling bij het Integraal Gezondheids Centrum. Dit kan middels doorverwijzing van een arts of specialist, maar zelf aanmelden kan ook. Dit kan zijn voor specifieke klachten, of onverklaarbare klachten. Bij het IGC worden alle klachten behandeld, met uitzondering van verslavingen. “We zijn gespecialiseerd in de ‘moeilijkere klachten’. Vaak zijn we voor mensen een laatste redmiddel. Dan hebben ze al diverse behandelingen geprobeerd en lijkt niets te werken. We hebben de ervaring dat er nooit één therapie is die werkt. Het is interessant om te zien welke therapiecombinaties bij iemand aanslaan. Een gemiddelde behandeling bestaat bij ons niet” legt Lambert uit. “We doen uitsluitend ambulante behandelingen, iedereen gaat aan het eind van de dag altijd weer naar huis. Er moet dus wel een bepaalde mate van zelfredzaamheid zijn om bij ons behandeld te kunnen worden. We behandelen mensen uit alle lagen van de bevolking. Bijna alle ziektekostenverzekeraars vergoeden onze behandelingen. Een aanvullende verzekering is wel raadzaam om het meeste eruit te kunnen halen. We zetten ons altijd in voor de meest optimale behandeling, binnen de financiële mogelijkheden die er zijn.

We behandelen iedereen die zich bij ons meldt en aan wie wij denken een zinvolle behandeling te kunnen bieden. Met als resultaat dat we vandaag de dag een veelzijdige samenstelling van therapieën hebben. Van puur fysiek curatief; knieën, heupen, rug, spieren etc, tot een integrale aanpak zoals preventieve trainingen en lifestyle veranderingen. Van gerichte psychologiebehandelingen zoals cognitieve gedragstherapie en trauma therapie met EMDR, tot integrale aanpakken bij complexe problemen zoals burn-outs en trauma na ongelukken”.

Toekomst
“Ik sluit niet uit dat we ons centrum in de toekomst mogelijk zullen uitbreiden” vertelt Petra. “We zijn altijd aan het kijken wie erbij kan komen of wie wil samenwerken. We vinden het belangrijk om kennis te delen, om completer te worden. We kijken altijd waar behoefte aan is”.

Contact
Bent u op zoek naar een passende behandeling voor langdurige klachten? Kijk op www.integraalgezondheidscentrum.nl en neem contact op.

Heb jij je zomerfitheid nog?

Hoe voel jij je na een uiteindelijk toch wel mooie zomer? Ben je nog in goede conditie of is er iets van een najaarsmoeheid aan het insluipen? Doe even deze check:

 • Ben je uitgeslapen?
 • Is er een goede balans tussen spanning en ontspanning?
 • Kun je je gedachten rustig krijgen?
 • Beweeg je (bijna) net zoveel als in de vakantie?
 • Heb je op de dag relaxmomenten?
 • Waar wil of kan je na een dag voldaan op terugkijken?

Herstellen zonder professionele hulp

 • Zorg voor rust, regelmaat en reinheid.
 • Houd zicht op je dagelijkse bewegen met een stappenteller.
 • Eet volgens het gezonde, mediterrane dieet: verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis en kip. En kies ook voor een mediterrane leefstijl: neem overdag je rustmomenten en bedenk dat sommige zaken ook morgen kunnen. Zoals de Spanjaarden zeggen: ‘mañana’.
 • Ga bewust starten en stoppen met werken en ontspannen.
 • Ga (meer) sporten.

Is de balans zoek, kun je professionele hulp gebruiken?

Wij kunnen je op de volgende manieren ondersteunen.

 • Een Diagnostische Functie Meting (DFM) geeft je inzicht in je energiehuishouding en vormt een goede basis voor advies.
 • Gerichte ontspanningsoefeningen, zowel mentaal als fysiek.
 • Beweegprogramma’s, individueel en in een groep.
 • Voedingsadvies.
 • Een Personal Coaching Traject.

Wil je begeleiding? Neem contact op.

Een integrale aanpak van hoofdpijn

Een integrale aanpak van hoofdpijn waarbij geest en lichaam samen behandeld worden, is zeer succesvol En dat is precies waar we bij het IGC al 55 jaar goed in zijn.
Vanuit onze brede visie bieden we je verlichting en helpen we je om te leren de hoofdpijn zelf onder controle te krijgen. Wil jij van je hoofdpijn af? Maak een afspraak.

Stoppen met roken door acupunctuur

Oktober is wereldwijd ‘stoptober’, de maand waarin mensen elkaar ondersteunen met het stoppen met roken. Wij werken daar graag weer aan mee. Met 1 of 2 acupunctuurbehandelingen zorgen we er voor dat je sigaretten voor enige tijd vies vindt. Daarna moet je met je wilskracht doorzetten.
Onze acupuncturisten staan klaar om je te helpen. Wil je nu stoppen, maak dan een afspraak!

Sneller herstel na COVID-19 door een integrale behandeling

De integrale werkwijze van het IGC is bij uitstek geschikt voor hersteltherapieën na Covid, en in het bijzonder Long Covid. Fysiotherapeuten, psychologen en alternatieve therapeuten werken nauw samen om met een gecombineerde aanpak je herstel te bevorderen. Daarbij maken we ook gebruik van herstelmedicatie met onder andere kruiden. 
Er zijn op het moment vier plaatsen in het IGC vrij voor zo’n integrale herstelbehandeling. Denk je dat jij daar ook baat bij kunt hebben? Bel dan voor meer informatie of om een afspraak te maken.

De beste ziektekostenverzekering? Wij adviseren een restitutiepolis.

Het is weer november, tijd om naar je ziektekostenverzekering te kijken. We geven je alvast een tip: neem een restitutiepolis. Die heeft namelijk veel voordelen.

 • Altijd vrije keuze van artsen en therapeuten.
 • Altijd vergoeding van je zorgkosten (extreme bedragen uitgezonderd).
 • Nooit bijbetalen aan instellingen.
 • Goed zicht op al je gemaakte kosten.

Bij een restitutiepolis betaal je per maand iets meer premie dan bij een naturapolis. Maar omdat je geen eigen bijdrage aan je ziektekosten hoeft te betalen, zul je dat premieverschil in de meeste gevallen ruimschoots terugverdienen.

Meer zekerheid
Sommige verzekeringsvoorwaarden zijn niet helemaal duidelijk. Bijvoorbeeld deze: 
Als u naar een zorgverlener zonder contract gaat, betalen wij 75% van het gemiddelde tarief waarvoor wij de zorg hebben ingekocht. De rest van de kosten betaalt u zelf.
Met deze informatie weet je niet welk bedrag er vergoed gaat worden. Bij een restitutiepolis is dat geen probleem, dan krijg je immers alles vergoed.

Vergoedingen bij het IGC
Voor 2021 hebben wij contracten met alle verzekeraars, met één uitzondering. Voor de afdeling psychologie (BGGZ/SGGZ) is er geen contract met de CZ-groep (CZ/OHRA/Nationale Nederlanden) afgesloten, omdat de voorwaarden te beperkend waren. Heb je een restitutiepolis, dan kom je alsnog in aanmerking voor volledige vergoeding.

Gratis keuzehulp
Past je huidige verzekering nog bij jou? Kun je beter naar een andere maatschappij overstappen? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keus. De hele maand oktober kun je bij ons terecht voor een gratis advies. Bel 030 22 54 666 of mail naar info@integraalgezond.nl.

 

Vitamine D en corona 

Uit onderzoek in Spanje bleek dat 80% van de coronapatiënten een vitamine D-tekort had. Deze patiënten hadden allemaal ernstige en complexe klachten. 
Er is bewijs dat er bij een vitamine D-tekort een grotere kans is op een ernstig ziekteverloop na een coronabesmetting. Vitamine D geeft een boost aan het immuunsysteem.
Vitamine D wordt in je eigen lichaam gemaakt, daar zorgt de zon voor. Maar in de herfst en de winter is er minder zon. Daarom is het goed om, als de ‘R’ ín de maand zit, extra vitamine D te slikken. Het advies is minimaal 1000 ie (25 mcg) tot 3000 ie per dag. (Bron: Science Daily.)
Vitamine C heeft ook een goede invloed op het immuunsysteem en zorgt er voor dat er minder vocht in de longen kan komen. De aanbevolen dosering is dagelijks 1000 mg. (Bron: Shanghai Medical Association.)

Met het innemen van vitamine D én vitamine C heb je een goede combinatie om fit te blijven. Wij hebben topkwaliteit vitamine D3 van SanoPharm op voorraad. Voor een dosering voor vier maanden betaal je € 20,50. Vitamine D3 met vitamine K2 (bevordert de werking van vitamine D en is goed voor de bloedstolling) kost € 23,50. Bel of mail ons om te bestellen.

 

Is jouw kind bang?

Heeft je zoon of dochter last van angst, bijvoorbeeld voor slapen, falen, nare gevoelens of het maken van keuzes? En weet je niet hoe je daar als ouder mee om moet gaan? Onze kinderpsychologen kunnen hulp bieden bij het overwinnen van angsten. Zij maken daarbij gebruik van integratieve kindertherapie en een angstwijzer. 
Wil je daar meer informatie over, of meteen een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Kijk hier voor een overzicht van al onze jeugdbehandelingen.

Stoppen met roken met acupunctuur en een twee-weken dieet Stoptober

Een derde van alle Nederlanders rookt. Stoppen is voor velen moeilijk. Samen stoppen is iets makkelijker. Daarom helpen mensen elkaar in oktober wereldwijd om van het roken af te komen.
Wij van het IGC sluiten ons graag aan bij ‘Stoptober’ en bieden je een effectieve manier om te stoppen. Met één of twee acupunctuurbehandelingen en een dieet van twee weken heb je een sterke start voor een leven zonder roken.

Acupunctuur
De fysieke verslaving van nicotine duurt maar tien dagen. Wij zorgen er met acupunctuur voor dat je de eerste twee weken geen zin in een sigaret hebt. Je behoefte aan nicotine wordt ‘in je brein’ uitgeschakeld.

Twee-weken dieet
Roken heeft een eetlustremmende werking. Als je stopt, heb je vaak meer eetlust. Wij adviseren daarom dat je twee weken een ketogeen (koolhydratenvrij) dieet volgt. Na maximaal twee weken moet je weer bijna dagelijks gezonde koolhydraten in je eetpatroon opnemen.
Mocht het je om welke reden ook toch helemaal niet lukken om te stoppen, dan kunnen we je ook coachen.
De kosten van de acupunctuur zijn € 58,95 per consult. Heb je een aanvullende verzekering Alternatieve geneeswijzen, dan krijg je deze behandeling geheel of deels vergoed. De kosten van de coaching zijn ook afhankelijk van je ziektekostenverzekering. Neem even contact op als je hier een vraag over hebt.
Meer weten over onze stoppen-met-roken-aanpak of je meteen aanmelden:

 

Het gezonde dieet

Om gezond te blijven is het goed om bij alles wat je eet aan je darmflora te denken. Vanuit de wetenschap wordt er op aangedrongen dat volkoren granen tot onze dagelijkse voeding moeten behoren. Witmelen (fijne bloem, witbrood, koekjes) en suiker zouden we juist meer moeten vermijden. Ze zijn slecht voor de stofwisseling, bouwen vet op, kunnen diabetes bevorderen en hoogst waarschijnlijk ook kanker.

Probiotica en prebiotica maken je darmflora
Bij een gezonde darmflora draait het om probiotica en prebiotica. Onder probiotica verstaan we levende micro-organismen (bacteriën en gisten) die zich van nature in de darmen bevinden. Prebiotica is de voeding van deze bacteriën en gisten.
Probiotica vind je in voedingsmiddelen die niet gekookt maar gegist (gefermenteerd) zijn.

 

 • Yoghurt
 • Karnemelk
 • Kaas
 • Kefir
 • Pickles (ongepasteuriseerd)
 • Zuurkool
 • Miso
 • Kombucha
 • Algen
 • Zeewier
 • Tempeh

Prebiotica vindt je in onder meer deze voedingsmiddelen.

 • Haver
 • Volkoren meel
 • Chicorei
 • Lijnzaad
 • Bananen
 • Knoflook
 • Ui
 • Peterselie
 • Rauwe asperges
 • Groene groenten
 • Bonen

Probiotica en prebiotica vormen de basis voor een goede darmwerking. Als je iedere dag van deze lijst eet worden je darmen gezonder en jij dus ook.
(Bronnen: Voedingscentrum.nl en ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders.)

Thuiswerken: denk aan je houding

In deze coronatijd zijn heel veel mensen thuis gaan werken. Maar de omstandigheden zijn lang niet altijd ideaal. Heb je bijvoorbeeld een geschikte stoel? Wij geven je graag wat tips om goed en gezond te functioneren in je nieuwe werkomgeving.

 • Zorg voor een stoel die lekker zit. Heb je die niet, wissel dan geregeld tussen twee stoelen. Zo voorkom je eenzijdige belasting.
 • Heb je een laptopsteun en een los toetsenbord met mousepad? Je werkhouding is zo beter dan als je het toetsenbord van de laptop gebruikt.
 • Wissel je zitten af met staan. Ga in ieder geval elke 30 minuten even lopen.
 • Zorg voor een werkplek waar je niet afgeleid wordt, bijvoorbeeld een (deels) afgesloten hoekje.
 • Hoe is de lichtinval op je beeldscherm? Kun je alles goed zien? Zit je niet tegen de zon in te kijken?
 • Heb je een goede koptelefoon, zodat je alles goed hoort zonder hem heel hard te hoeven zetten?
 • Online meetings kunnen heel effectief zijn, maar hou ze wel zo kort mogelijk. Ze zijn namelijk veel intensiever dan live bijeenkomsten, omdat je constant op het scherm gefocust bent. Als je niet aan het woord bent, kijk dan af en toe weg van het scherm en ontspan je ogen door in de verte te staren.

 

Met therapie van corona herstellen

Langzaamaan krijgen wij steeds meer cliënten die na een coronabesmetting nog restklachten hebben. Met onze diagnostieke mogelijkheden kunnen we snel vaststellen waar de verstoring het grootst is: zenuwstelsel, spieren, bindweefsel of ademhaling. Vervolgens stellen we een passende behandeling voor. Onze integrale aanpak is daarbij van grote waarde.

Heb je ‘na-corona-klachten’ waar je wat aan wilt doen? Neem dan contact op met de receptie: 030 22 54 666.

 

Middelen bij verkoudheid en griep

Vanaf september komt er weer meer verkoudheid voor en kan ook de griep zijn opwachting gaan maken. Wij hebben diverse goede middelen in huis om de klachten verlichten. Je kunt ze bestellen via ons contactformulier > en afhalen en met PIN betalen bij de receptie.
We kunnen je bestelling ook verzenden. Je ontvangt dan een betaalverzoek voor het bedrag plus de verzendkosten.

Chinese kruidenhoestdrank
Deze siroop met de naam Nin Jiom Pei Pa Koa is gemaakt op basis van honing, loquat (Japanse mispel) en een variëteit aan Chinese kruiden. Het is een traditioneel product dat gedurende het gehele jaar gebruikt wordt om keel en luchtwegen te beschermen. In de winter is de siroop zeer effectief tegen keelpijn en langdurig hoesten. Hij lost slijm op en werkt reinigend en verzachtend.
De prijs van deze bijzondere kruidensiroop is € 11,30 per 150 ml.

Ice Free Form
Dit antivirusmiddel helpt je als je kou gevat hebt. Het wordt ook wel de Chinese antigrippine genoemd. Dosis voor 10 tot 14 dagen, dagelijks 3 x 4 tabletten. Prijs € 7,50.

Freenose
Ook dit antivirus verkoudheidsmiddel is gemaakt van krachtige Chinese kruiden. Dosis voor 10 tot 14 dagen, dagelijks 3 x 2 tabletten. Prijs € 8,10.

Silver Form
Tegen een dikke keel of keelpijn bij beginnende verkoudheid. Dosis voor 10 tot 14 dagen, dagelijks 3 x 2 tabletten. Prijs € 11,30.

Coronaproof je conditie herstellen

In de mooie Bilthovense bossen kun je volledig ‘coronaproof’ aan je herstel werken. Daarbij word je begeleid door een looptrainer en een fysiotherapeut van het IGC.
Er zijn twee conditieherstelgroepen. In de basisgroep (dinsdagochtend) staat vooral het beginnen met bewegen voorop. Je moet in 30 minuten 50 meter kunnen lopen – zonder of met rollator. Als je wilt kun je tussendoor zitpauzes nemen. Op maandagochtend is er de groep voor gevorderden. In deze groep is het doel 5000 stappen, ruim 3 kilometer.
De groepen gaan elke week op pad, het vertrekpunt is Landgoed Beerschoten in Bilthoven. We sluiten de bijeenkomst af met koffie. Vanzelfsprekend nemen we de vereiste 1,5 meter afstand in acht.
Deelname aan een van de groepen kost € 30,- per maand. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent en of je een verwijsbrief hebt, kunnen deze kosten door je zorgverzekeraar vergoed worden.

 

Griep en het coronavirusgriep

Allereerst even dit: het coronavirus is een nieuwe griepvorm. Een van de problemen is dat niemand dit type griep ooit gehad heeft en er dus heel veel mensen tegelijk ziek worden.

Wat te doen bij griepverschijnselen en verkoudheidsklachten?

 • Ziek de griep thuis uit.
 • Neem je temperatuur op en houd bij hoeveel dagen je ziek bent. De normale herstelperiode voor verkoudheid is een week.
 • Tot een temperatuur van 38 graden is er sprake van verhoging, daarboven heb je koorts.
 • Heb je 3 dagen boven de 39 graden koorts met hoestklachten? Bel dan de huisarts. Bel ook als je je ongewoon ellendig voelt. Huisartsen kunnen bepalen wat je moet doen, zij hebben de kennis in huis.

Geen koorts, maar wel verkoudheidsklachten?

Griep en verkoudheid verspreiden zich door praten, hoesten en niezen. Volg daarom de volgende adviezen op.

 • Ga niet naar openbare ruimten of in een volle wachtkamer zitten.
 • Hoest in je elleboog of in een papieren zakdoek.
 • Was regelmatig je handen met echte zeep.
 • Gebruik papieren zakdoeken.
 • Was kleding op 60 of 90 graden.
 • Heb je een afspraak bij een van onze therapeuten? Neem dan een eigen handdoek mee.

Meer informatie over griep en het coronavirus vind je op www.RIVM.nl.

Bekkenbodem: herken je een of meer van deze klachten? griep

 • Last van de onderrug.
 • Ongelukjes met plassen/ontlasten.
 • Onverklaarbare pijn bij het vrijen.
 • (Vage) onverklaarbare pijn in de onderbuik.

Dan kan het zijn dat je bekkenbodemspieren uit balans zijn.

Bekkenbodemproblematiek wordt meestal in verband gebracht met de klachten die vrouwen na een bevalling kunnen krijgen. Maar ook bij mannen speelt dit, bijvoorbeeld na operaties of blessures in de onderbuik/rug en bij prostaatproblematiek. Bekkenbodemklachten kunnen daarnaast ontstaan door te zwakke of juist te sterke beenspieren. Ook stress kan van invloed op de bekkenbodemspieren zijn.

Problemen met de bekkenbodem worden vaak gezien als íets ‘dat nu eenmaal zo is”. Maar er is beslist behandeling mogelijk. Zoals altijd doen wij dat met maatwerk, afgestemd op de individuele situatie. Bijvoorbeeld zo:

 • mobilisering van de omliggende gewrichten;
 • ontspanning van de spieren, door middel van ademhalingstechnieken, acupunctuur en biofeedback;
 • technieken gericht op triggerpoints, de knopen in spieren of bindweefsel;
 • functionele oefentherapie, waaronder oefeningen voor thuis.

Als er traumatische ervaringen aan de bekkenbodemproblematiek ten grondslag liggen, kan een van onze gespecialiseerde psychologen bij de behandeling betrokken worden. Bij het IGC is geen inwendig onderzoek mogelijk.

Wil je iets aan je bekkenbodemklachten doen? Bel dan met de receptie voor meer informatie of het maken van een afspraak: 030-225 46 66.

 

 

Tips van onze arts/acupuncturist Ming Kie griep

Ming Kie Tjian Tjiam beoefent al zo’n 40 jaar de traditionele Chinese acupunctuur. Hij is een man van weinig woorden en veel effect. Hieronder geeft hij je een paar tips voor een goede gezondheid in deze tijden van griep en verkoudheid.

 • Kan je weerstand wel een oppepper gebruiken? Met acupunctuur krijg je dat snel voor elkaar, twee behandelingen zijn al genoeg. Heb je interesse, bel ons dan.
 • Ook ginseng verbetert je weerstand en geeft je nieuwe energie. Het wordt bereid uit de wortels van diverse klimplantensoorten en is al duizenden jaren te vinden in de Oosterse geneeskunde.
  Ginseng is een sterk antioxidant, helpt bij het herstel van de darmen en ondersteunt het zenuwstelsel. De positieve uitwerking op de bloeddruk, de stofwisseling en het immuunsysteem biedt een goede basis om gezond te blijven.
  Ginseng is te koop in onze praktijk. De verpakking bevat 30 ampullen van 10 ml, twee maal daags te gebruiken. Prijs € 16,80.
 • Vitamine C en D kunnen helpen voorkomen dat je ziek wordt. Als je twijfelt over hoeveel
  doses vitamine C en D je mag gebruiken, informeer even bij ons of je huisarts.
 • Als je een of meer nachten slecht hebt geslapen, kun je je biologische klok resetten. Zo blijf je fit en sterk. Resetten helpt trouwens ook goed bij een jetlag. Kijk hier voor een uitgebreide instructie.

 

Product van de maand: Ginseng

Meer weerstand en energie met Ginseng

Ginseng is een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen. Het wordt bereid uit de wortels van diverse klimplantensoorten en is al duizenden jaren te vinden in de Oosterse geneeskunde. Ginseng heeft meerdere goede eigenschappen.
Het helpt bij de afweer tegen verkoudheid en is een sterk antioxidant.
Het helpt bij het herstel van de darmen, ook na gebruik van antibiotica.
Het ondersteunt het zenuwstelsel en kan zo stressverlagend werken.
Heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk, de stofwisseling en het immuunsysteem en biedt daarmee een goede basis om gezond te blijven.
Ginseng is te koop in onze praktijk. De verpakking bevat 30 ampullen van 10 ml, twee maal daags te gebruiken. Prijs is € 16,80.

Door de griep geveld? Wat kun je doen? griep

Hij is wat later dan normaal, maar alles lijkt er op dat de jaarlijkse griepgolf er toch aan zit te komen. Hoe kun je je daar het beste tegen wapenen? Wij hebben een paar tips voor je verzameld.

Gebruik vitamine C en vitamine D.

Vitamine C werkt in het lichaam als antioxidant. Je hebt het nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand. Vitamine C zit ook in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien. 
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand. De meeste vitamine D krijg je van de zon, die maakt hem aan in je lichaam.
Gebruik van hoge doses vitamine C en D kan contra-indicaties hebben, informeer even bij ons of je huisarts.

Echinaforce

Echinaforce werkt heel goed bij griep, het stimuleert de activiteit van het immuunsysteem. Gebruik het bij een hoge dosering maximaal twee weken.

Chinese kruiden

In onze praktijk zijn krachtige Chinese kruiden te koop. Ice Free Form is een antivirusmiddel (‘Chinese antigrippine’), prijs € 7,50.
Free Nose is een antivirus verkoudheidsmiddel, prijs € 8,10.
Heeft u een vraag over de aanpak van griep of over supplementen in het algemeen? Neem even contact op.

 

 

Fit de winter door griep

Voor een gezond leven is voeding zeer belangrijk. Binnen onze integrale visie kun je voeding ook als medicijn beschouwen. Alles wat je in je mond stopt, doet immers iets met je. Het voedt, het geeft een kick, het verwarmt je en het koelt je af. Maar het kan je ook vervuilen en soms zelfs vergiftigen. De kunst is om een overwegend gezond eetpatroon te hebben.

Wil je voorlichting over gezonde voeding en zo met kleine stapjes grote verbeteringen aanbrengen? Bel met de praktijk (030 2254 666) voor meer informatie of om een afspraak te plannen. In een gesprek van 30 minuten op dinsdag, donderdag of vrijdag krijg je een persoonlijk voedingsadvies. Kosten € 20,-.

Ook bewegen draagt bij aan een vitaal leven. Hoe je dat kunt doen? Bekijk even de berichten hieronder over de leefstijlgroepen en de loopgroepen.

Meer bewegen en een gezonde leefstijl opstarten

Voor iedereen die wil werken aan beweging en een gezonde leefstijl beginnen we in februari de volgende (laagdrempelige) leefstijlgroep. Een fysiotherapeut begeleidt je bij licht sporten en een leefstijlcoach kijkt naar voeding, bewegen en gedrag. In de leefstijlgroep kom je meer te weten over:
• de invloed van voeding op je dagelijks leven;
• het verwerken van stress en prikkels;
• de manier waarop gedachtenpatronen jouw keuzes beïnvloeden.

Met voedings- en bewegingstesten en vragenlijsten brengen we jouw problematiek in kaart. Thuis ga je aan de slag met bewegen, verantwoorde voeding en voorgestelde artikelen en boeken.

De leefstijlgroep komt acht keer bij elkaar van 10.00 tot 11.15 uur, met telkens een half uur bij de fysiotherapeut en een half uur bij de leefstijlcoach. De eerste drie sessies zijn wekelijks, daarna om de week. Je kunt je opgeven voor de dinsdaggroep of de vrijdaggroep. Elke groep heeft maximaal 4 deelnemers. Deelname aan een leefstijlgroep kost € 200,-.
Wil je meer weten over het beginnen met gezond bewegen en een actieve leefstijl, maak dan een afspraak bij onze fysiotherapeute Sara. Zo’n consult kost € 32,50. Je kunt ook een individueel leefstijlprogramma op maat volgen, met vergoeding uit de module alternatieve geneeswijzen. Neem even contact op voor de mogelijkheden.
Wil jij ook stappen zetten? Geef je dan op: info@integraalgezond.nl, 030 22 54 666.

 

Product van de maand: Nin Jiom Pei Pa Koa Kruidensiroop

In de nieuwsbrief gaan we elke maand een product presenteren waar wij zeer goede ervaringen mee hebben. Mocht je er zelf interesse in hebben, dan kun je het in de praktijk kopen. Als eerste laten we je graag kennismaken met de Chinese kruidenhoestdrank Nin Jiom Pei Pa Koa.
Deze siroop is gemaakt op basis van honing, loquat (Japanse mispel) en een variëteit aan Chinese kruiden. Het is een traditioneel product dat gedurende het gehele jaar gebruikt wordt om keel en luchtwegen te beschermen. In de winter is de siroop zeer effectief tegen keelpijn en langdurig hoesten. Hij lost slijm op en werkt reinigend en verzachtend.
De prijs van deze bijzondere kruidensiroop is € 11,30 per 150 ml.

 

Bewegen met een loopcoach en een psycholoog

Bewegen is belangrijk, daar is bijna iedereen het wel over eens. Maar er ook echt mee beginnen is voor veel mensen een probleem. Wij helpen je op weg met onze groepen. Onder begeleiding van een loopcoach en een psycholoog ga je stappen zetten. Het lopen wordt gecombineerd met balansoefeningen. Als je wilt kun je tussendoor zitpauzes nemen. We sluiten elke wandeling af met koffie.

In de loopgroep op maandag is het doel 5000 stappen.
De loopgroep op dinsdag richt zich op 2000 stappen. Om je een idee te geven: 1500 stappen is ongeveer 1 kilometer. Maar dat hóef je niet te halen, het gaat er vooral om dat je start met bewegen.
De maandaggroep begint om 10 uur, de dinsdaggroep om 11 uur. Het vertrekpunt is Landgoed Beerschoten in Bilthoven. Er wordt elke week gelopen, deelname kost €30,- per maand.
Doe je mee vanuit een SSGZ-traject, dan is de vergoeding vanuit de zorgverzekering. Bel voor meer informatie of om je op te geven met de praktijk: 030 2254 666.

zomertijd

Af van diabetes 2 met een andere leefstijl

Uit onderzoek is onlangs gebleken dat veel mensen met diabetes 2 zonder medicijnen kunnen als ze hun leefstijl veranderen. Een ander voedingspatroon in combinatie met meer bewegen, meer slaap en meer ontspanning kan er voor zorgen dat zo’n 40 % van de patiënten van de ziekteverschijnselen afkomt.
Wat de voeding betreft gaat het onder meer om minder suikers en andere koolhydraten. Een leefstijlcoach kan een patiënt daarbij begeleiden, met voedingsvoorlichting en een individueel voedingsadvies. Het inzetten van zo’n coach wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De leefstijlcoach van het IGC helpt je graag verder.

zomertijd

Slaap je slecht door de zomertijd? Zet je biologische klok gelijk

Voor sommige mensen is de overgang naar de zomertijd veel ingrijpender dan ‘een uurtje korter slapen’. Het kan weken duren voor ze weer in het juiste bioritme zitten. Ben jij zo iemand? Dan hebben we een mooie manier voor je om er zelf iets aan te doen: drukpuntmassage. Daarmee zet je je biologische klok gelijk en ben je binnen geen tijd gewend aan de zomertijd. Drukpuntmassage werkt trouwens ook goed tegen een jet lag en bij slaapproblemen door wisseldiensten.
Klik voor gratis instructie drukpuntmassage
Je kunt ook een afspraak voor een consult maken waarin we de behandeling stap voor stap samen doen.

Kleine klachten? Voorkom dat ze erger worden of moeilijk herstellen.

pijntje

Wij merken in de praktijk dat veel mensen kleine klachten voor lief nemen. Ze worden afgedaan met opmerkingen als “het hoort bij de leeftijd”, “de dokter zegt dat niets helpt”, “ik weet niet wat me kan helpen” en “het zijn maar een paar kleine klachtjes”. Maar waarom zou je ermee blijven rondlopen als er misschien ook iets aan gedaan kan worden?
Wij zijn bekend met veel behandelmethoden. Hebben we een geschikte therapie niet zelf in huis, dan kunnen we je zeker naar een ander adres verwijzen.

Niemand is zijn eigen heelmeester. Laat ons daarom een professionele screening van 25 minuten doen om te kijken wat er vanuit onze optiek mogelijk is. De screening wordt verzorgd door de fysiotherapeuten van het IGC en valt onder de aanvullende verzekering. Betaal je dit consult zelf, dan brengen wij daarvoor € 30,- in rekening. Neem voor meer informatie contact op.

 

Echt stoppen met roken in Stoptober? Kies voor acupunctuur!

stop met roken

Oktober is al enkele jaren de maand waarin mensen samen proberen om 28 dagen niet te roken. De kans dat ze dan ook volhouden om helemaal met roken te stoppen, wordt zo tot vijf keer groter. Stoptober begon in 2012 in Engeland en heeft sindsdien wereldwijd navolging gekregen. Ook in Nederland kun je georganiseerd meedoen, kijk op www.stoptober.nl. Daar kun je ook een handige app downloaden.

Als je meer ondersteuning wilt om te slagen, denk dan eens aan acupunctuur. Het is een zeer effectieve methode om je nicotineverslaving aan te pakken, af te bouwen en stop te zetten. Met acupunctuur verbetert je conditie snel. Het ochtendhoesten wordt rustiger en je hebt minder honger en trek in snoep. Neem voor meer informatie contact op.

Meer bewegen, zeker in september!


Bewegen is goed voor je. Het houdt je gezond en is ook een prima manier om herstel te bevorderen. Heb je daar problemen mee, dan helpen we je graag. Bijvoorbeeld met onze beweeggroepen.
In september is bewegen ook heel goed voor anderen: de actie STEPTEMBER daagt je uit om deze maand elke dag 10.000 stappen te zetten en daarmee geld in te zamelen voor kinderen met cerebrale parese. Je kunt je laten sponsoren door familie, vrienden en kennissen. Doe mee, loop mee! Alle informatie vind je op www.steptember.nl.

Water is geen zweet: hitte vraagt om meerwater

Met de aanhoudende hitte is het goed om veel water te drinken – maar dat is niet genoeg. Als we zweten raken we ook verschillende zouten kwijt. Ook die moeten we aanvullen. Daarnaast verbranden we in warm weer meer koolhydraten. Om fit te blijven moet je dus voldoende drinken én eten. 
Wat het drinken betreft: denk daarbij aan een dorstlesser met max. 7% suiker en verschillende zouten (elektrolyten), zoals calcium, chloride, magnesium, kalium en fosfor. Lees even wat er precies op de verpakking staat: bij de goedkopere merken in de supermarkt is alleen natrium als zout toegevoegd. Ga je je inspannen in de hitte, neem dan een high energy drank met meer suikers.

Heb je een vraag over hoe je je het beste kunt wapenen tegen de hitte? Neem contact op, we geven je graag advies.

Nieuw in het IGC: ontspanningsmassage

Sinds kort hebben we bij het IGC ook een gecertificeerde massagetherapeute: Jannie Rigter. massageJannie werkt al jaren als assistente in onze praktijk en heeft zich de afgelopen twee jaar om laten scholen tot massagetherapeute. De massages duren naar wens een half uur of een uur. Je hebt daarbij de keuze uit:

 1. ontspanningsmassage met warme oliën;
 2. massage met etherische oliën, voor (spier)pijnbestrijding, ontspanning en vochtafdrijving;
 3. algemene ontspanningsmassage.

Boek Jannie en geniet in een veilige omgeving van een heerlijke massage. Kijk hier voor meer informatie >

Jeugd burn-out rond de examentijd

Examens kunnen extra druk met zich meebrengen, net als het maken van keuzes daarna, of een lat die te hoog gelegd wordt. Wij hebben alle middelen in huis om je kind – scholier of student – weer fit, blij en ontspannen te krijgen. Het herstel omvat onder meer sport, eHealth, gesprekken, voedingsadvies en supplementen. Neem voor meer informatie contact op en kijk ook even op onze pagina over burn-out >

Voorjaar en allergieën

Nu alle bomen weer in volle bloei komen te staan, hebben veel mensen last van allergieën. Acupunctuur is een bijzonder goede methode om je verstopte neus en jeukende ogen rust te geven en je door de zwaarste periode heen te helpen. Bel en maak een afspraak voor verlichting.

 

 

ZorgkaartNederlandZorgkaart Nederland

Om mensen de gelegenheid te bieden hun ervaringen met de gezondheidszorg te delen, heeft Patiëntenfederatie Nederland de website ZorgkaartNederland.nl gemaakt. Hier vind je informatie over alle wettelijk erkende zorgverleners en instellingen als ziekenhuizen en zorgcentra in Nederland, met daarbij de waardering die patiënten hebben gegeven.

We nodigen je graag uit om het Integraal Gezondheids Centrum een waardering te geven. Je helpt anderen bij het vinden van de zorgaanbieder die het beste bij ze past. En lezen wij waar je tevreden over bent en wat er nog beter kan.
Doe je mee? Kijk dan op www.ZorgkaartNederland.nl.

Nieuwe route naar het IGC

De werkzaamheden zijn afgerond, je moet nu een iets andere route volgen om ons te bereiken.