Een persoonlijke behandeling van posttraumatische stressstoornis

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is het gevolg van één incident of van meerdere nare ervaringen, zoals zeer langdurige verwaarlozing of emotionele manipulatie (gaslighting). Die kunnen plaats hebben gevonden in de jeugd, maar ook in het volwassen leven.
Een kenmerk van zowel enkelvoudige als complexe PTSS is dat je je herinneringen letterlijk herbeleeft. Deze schrikbeelden kunnen zowel overdag als ’s nachts in dromen optreden. Een ander kenmerk is dat een geur, geluid, beeld, gevoel of smaak de aanleiding voor een heel naar gevoel kan zijn. Dat ‘triggeren’ overkomt je zonder dat je er iets tegen kunt doen.

Bij het behandelen van een posttraumatische stressstoornis werken wij persoonlijk, op maat en met een holistische aanpak. Daarmee onderscheiden wij ons van andere instellingen. We beginnen de behandeling altijd met een grondig onderzoek naar het type PTSS, enkelvoudig of complex.

Naast deze twee vormen van PTSS is er nog de dissociatieve stoornis. Deze stoornis kun je ontwikkelen vanuit zelfbescherming, wanneer je een deel van je jeugd of je volwassen leven ernstig slachtoffer van een dader bent geweest. Je geest heeft zich daardoor ‘afgesplitst’; dat noemen we dissociëren.

Klachten bij een dissociatieve stoornis zijn bijvoorbeeld:

  • je vindt jezelf soms ergens anders terug, dan waar je eerder was;
  • je bent tijd kwijt, soms wel uren;
  • je hebt iets gegeten zonder dat je het weet;
  • je hebt met mensen gesproken zonder dat je het weet; zij zeggen dat ze je gesproken hebben, maar dat kun je je niet herinneren.

Een dissociatieve stoornis kan overgaan. Of je kunt leren er beter mee om te gaan. Het daarover praten en het volgen van een behandeling vraagt om tijd en de opbouw van vertrouwen.

Er zijn in Nederland meerdere instellingen die een behandeling voor enkelvoudige PTSS bieden. Het IGC is een van de weinige die ook complexe PTSS en de dissociatieve stoornis behandelen. Spreekt onze aanpak je aan? Neem contact met ons op. Je kunt ook de praktijk bellen: 030 225 4666.

Heeft een van je vrienden iets aan deze tip? Deel hem dan.

Wil je zelf meer tips van het IGC ontvangen?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven