Einde aan chronische pijn

Een einde aan de chronische pijn

Als we het over chronische pijn hebben, bedoelen we pijn die langer dan zes weken duurt. De pijn kan ineens ontstaan zijn, maar ook voortduren na een ongeluk of letsel. Voorbeelden van chronische pijn zijn artrose, rugpijn, fibromyalgie en zenuwpijn.

Chronische pijn kan constant aanwezig zijn, maar ook afwisselend. Als medicatie niet of niet voldoende helpt, kunnen wij je helpen met fysiotherapie en Chinese geneeskunde, met name acupunctuur. Beide hebben goede behandelmethodes die elkaar aanvullen.

Onze fysiotherapeuten zien met name veel patiënten met pijnklachten aan het bewegingsapparaat (botten, skeletspieren, gewrichten etc.). Denk bijvoorbeeld aan rug-, nek- en schouderpijn. Daarnaast ontstaat chronische pijn ook bij patiënten met een specifieke aandoening of na een operatieve ingreep.

Mensen met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK) hebben vaak ook chronische pijn. Het gaat dan om klachten die volgens de westerse benadering onverklaarbaar zijn. Onze acupuncturisten weten deze klachten vaak wel te duiden en met succes aan te pakken, in samenwerking met de fysiotherapeuten.
In april 2022 heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie het standpunt ingenomen dat een multidisciplinaire benadering zoals die van het IGC noodzakelijk is bij chronische pijnklachten. Het KNGF adviseert haar leden om ook op die manier te werken.

kurkuma

Chronische pijn stillen zonder bijwerkingen
Steeds meer kruiden die al eeuwen in de Chinese geneeskunde gebruikt worden, vinden ook in het westen toepassing. Ze worden uitvoering onderzocht en de werkzaamheid wordt in kaart gebracht. Voor patiënten met osteo-artritis en andere gewrichtsklachten die pijnstillers als Advil, aspirine, diclofenac, ibuprofen en naproxen gebruiken is er nu extra goed nieuws: kurkuma (curcumine) is een goede natuurlijke pijnstiller.

Supplementen met kurkuma zijn veilig en hebben hetzelfde effect op pijn, stijfheid en het remmen van de ontsteking. Ze verbeteren de functie van het gewricht, maar zonder bijwerkingen. Er zijn ook geen maagbeschermers bij nodig. Aanbevolen wordt om het wel meer dan 12 weken te gebruiken. (Bron: PubMed.)

Wil je hier een (kort) advies over? Je kunt ons dagelijks bellen tussen 09.30 en 09.45 uur: 030 2254 666.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven