Wees je angst de baas

Kun je meer controle over je angst krijgen? Zeker! Als de angst diep van binnen zit, kan een enkele gedachten al spanning, verkrampingen of darmgerommel veroorzaken. En soms zelfs allemaal tegelijk. Je lijf reageert alsof die angstige gedachten waar zijn, en zo kun je het gevoel krijgen dat er echt iets mis is. Maar dat is lang niet altijd het geval.
Soms kan een herinnering uit het verleden je angst weer naar boven halen, alsof je die herbeleeft. Dat komt enkel en alleen door de automatische stressrespons van je lichaam, niet omdat er echt gevaar is.

Stappenplan om je angst onder controle krijgen

Pak je angst aan met deze vier stappen.

 1. Tolereren. Accepteer dat er angst is, dat is een normale emotie.
 2. Gedachten relativeren. Neem angstige gedachten niet serieus; ze zijn niet waar.
 3. Reality check. Vraag jezelf af welke van je rampgedachten ooit echt zijn uitgekomen.
 4. Positieve gedachten. Probeer of je in plaats van rampgedachten positieve gedachten kunt hebben. Die hoeven ook niet waar te zijn, maar ze brengen je wel in een betere stemming.

Je kunt dit stappenplan zelf oefenen en er zijn ook goede onlineprogramma’s voor. Wij kunnen je daarbij helpen.
Heb je veel last van herinneringen die angst oproepen, dan kun je traumatherapie overwegen. Daar heb je wel een verwijsbrief voor nodig.

Denk je dat praten alleen niet genoeg is?

Je kunt de spanningen en emoties die in je lichaam vastzitten verkennen en verlichten met Psychosomatische Therapie of Lichaamsgerichte Psychotherapie. Kijk eens van welke van deze klachten jij last hebt.

 • Er blijft ‘iets’ knagen.
 • Je denkt: “Wat heb ik eraan dat ik het allemaal weet”.
 • Je zit veel in je hoofd en rationaliseert je gevoelens.
 • Je hebt geen contact met je gevoel.
 • Je voelt je niet lekker in je vel.
 • Je hebt aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).
 • Je zit letterlijk vast door spanning in je lijf.
 • Je ziet ‘het niet meer zitten’.

Als een of meer situaties op jou van toepassing zijn, dan kunnen wij je helpen met het ons ABC van lichaamswerk. Dat begint met de drie A’s: ademhaling, aandacht en aanraking. Vervolgens komen we bij de B: bewustwording van jezelf, van wie jij bent. En vandaar begeleiden we je naar de C van contact: hoe je jezelf in contact kunt brengen met anderen en hoe je jezelf kunt zijn in de wereld.

Ben jij klaar om je weer vrij en in balans te voelen? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven