Voor elk type depressie een eigen aanpak

Wat in de Chinese geneeskunde al drieduizend jaar bekend is, heeft nu ook 
wetenschappelijk bewijs gekregen*: er zijn zes verschillende soorten depressie, elk met hun eigen kenmerken. Bij het IGC gebruiken we deze indeling uit China al langer. We hebben daardoor goed inzicht in de specifieke aandoening en kunnen de depressie gerichter behandelen.​In het kort gaat het om deze typen van depressie. 

  1. Hyperactiviteit in de cognitieve regio. Omdat je niet meer rationeel kunt denken ontstaat er angst. Bij deze vorm van depressie werken medicijnen goed. 
  2. Een te lage of te hoge activiteit in het hersengebied voor probleemoplossing. Hier werkt psychotherapie heel goed.  
  3. Het hersengebied voor aandacht presteert niet voldoende, waardoor je vaak afgeleid bent. Dit gebrek aan aandacht wordt vaak gezien als symptoom van ADHD, maar het is een vorm van depressie. Medicijnen en psychotherapie werken in dit geval niet omdat het brein eerst geactiveerd moet worden. In de reguliere geneeskunde is hier nog geen oplossing voor. Wij hebben die wel: we passen al jaren met succes neurofeedback toe.  
  4. Een hoge emotionele reactiviteit, veel emotionele uitbarstingen. Hier zijn psychotherapie en educatie over emoties de aangewezen middelen.
  5. Een lage activiteit in het cognitief deel van de hersenen en geen verbinding met het emotionele deel van het brein. Dit kunnen we aanpakken door het emotionele deel van het brein te activeren met bijvoorbeeld biofeedback. 
  6. Depressieve gevoelens die we met onze huidige kennis nog niet in de hersenen kunnen signaleren. Er lijkt niets aan de hand te zijn maar er is wel sprake van neerslachtigheid.  

Heb jij depressieve gevoelens en wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem dan voor meer informatie contact op: 030 2254 666. 

*“Personalized brain circuit scores identify clinically distinct biotypes in depression and anxiety.” Nature Medicine, 17 juni 2024. Lees hier het artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven