De volledige mens staat centraal 

Bij het Integraal Gezondheids Centrum staat de volledige mens centraal

Het uitgangspunt van het Integraal Gezondheids Centrum is dat er tussen lichaam en geest een wisselwerking is en klachten aan elkaar gerelateerd kunnen zijn. Fysieke klachten kunnen een psychische achtergrond hebben en andersom. In het IGC wordt daarom de gehele mens behandeld.

Bilthoven
Het Integraal Gezondheids Centrum werd opgericht in 1966 door Hans van den Brink. Een bereisde man die eerst fysiotherapie studeerde en later Chinese Geneeskunst in Taiwan. Tijdens die laatste studie leerde hij dat lichaam en geest één zijn en ook als zodanig behandeld moeten worden. Het combineren van reguliere geneeskunst met alternatieve geneeskunst was in die tijd in Nederland zeer ongebruikelijk, toch zocht Hans collega’s die ook twee of meer studies hadden gedaan en zich aan wilden sluiten bij zijn Centrum. Zodoende kon er een variatie van therapieën aangeboden worden. Dat is wat het Integraal Gezondheids Centrum vandaag de dag nog steeds biedt, een variatie aan therapieën. Bij het behandelen van klachten worden technieken uit verschillende therapieën gecombineerd om zo tot een optimaal behandelplan te komen. Het Integraal Gezondheids Centrum blijft zich daarbij altijd aanpassen aan de tijd.

Onderscheidend
In 1994 sloot Petra Lambert zich aan als afgestudeerd Psychologe bij het Integraal Gezondheids Centrum. Direct na haar indiensttreding volgde zij de opleidingen Acupunctuur en Haptonomie en verdiepte zich in de Neuropsychologie. Petra vertelt: “Toen ik deze studies allemaal had afgerond, begreep ik het totaalplaatje veel beter. Ik kon direct beter switchen en mensen begeleiden”.

In 1998 nam Petra Lambert het Integraal Gezondheids Centrum over en inmiddels mag ze zich al 23 jaar de eigenaresse van dit unieke centrum noemen. “Voor Nederlandse begrippen is dit inderdaad een uniek centrum waar nog altijd reguliere en alternatieve geneeskunst worden gecombineerd plus de connectie tussen lichaam en geest wordt gemaakt. In landen als Duitsland en Engeland bijvoorbeeld zijn veel meer vergelijkbare centra zoals het onze” vertelt Petra. “Er wordt in ons centrum altijd gekeken naar de volledige mens en niet alleen naar een set klachten. Als iemand zich bij ons aanmeldt, is er altijd één algehele intake. Daarbij wordt een uitgebreide test afgenomen. Hartslag, spieren en ademhaling worden ook getest en er wordt een EEG gemaakt. Op deze manier kunnen we op verschillende niveaus zien hoe iemand omgaat met zijn/haar klacht(en)”.

Één locatie
“Doordat we alle artsen en therapeuten op één locatie huisvesten, zijn de lijntjes altijd kort en kunnen we gemakkelijk schakelen als dat nodig is. We hebben elke dag een kort overleg tussen alle behandelaren en twee keer week een lang overleg. Dan kijken we of we nog op de goede weg zitten. Soms stelt een behandelaar voor om eens iets anders te proberen, of zou een andere behandelaar beter geschikt kunnen zijn. Inmiddels zijn er 14 behandelaars van diverse disciplines werkzaam bij het IGC, er is altijd wel íemand die de juiste kennis of kunde in huis heeft. Doordat iedereen zich op één locatie bevindt is er altijd ruimte voor flexibiliteit” aldus Petra Lambert.

Voor wie
Een ieder is welkom voor een behandeling bij het Integraal Gezondheids Centrum. Dit kan middels doorverwijzing van een arts of specialist, maar zelf aanmelden kan ook. Dit kan zijn voor specifieke klachten, of onverklaarbare klachten. Bij het IGC worden alle klachten behandeld, met uitzondering van verslavingen. “We zijn gespecialiseerd in de ‘moeilijkere klachten’. Vaak zijn we voor mensen een laatste redmiddel. Dan hebben ze al diverse behandelingen geprobeerd en lijkt niets te werken. We hebben de ervaring dat er nooit één therapie is die werkt. Het is interessant om te zien welke therapiecombinaties bij iemand aanslaan. Een gemiddelde behandeling bestaat bij ons niet” legt Lambert uit. “We doen uitsluitend ambulante behandelingen, iedereen gaat aan het eind van de dag altijd weer naar huis. Er moet dus wel een bepaalde mate van zelfredzaamheid zijn om bij ons behandeld te kunnen worden. We behandelen mensen uit alle lagen van de bevolking. Bijna alle ziektekostenverzekeraars vergoeden onze behandelingen. Een aanvullende verzekering is wel raadzaam om het meeste eruit te kunnen halen. We zetten ons altijd in voor de meest optimale behandeling, binnen de financiële mogelijkheden die er zijn.

We behandelen iedereen die zich bij ons meldt en aan wie wij denken een zinvolle behandeling te kunnen bieden. Met als resultaat dat we vandaag de dag een veelzijdige samenstelling van therapieën hebben. Van puur fysiek curatief; knieën, heupen, rug, spieren etc, tot een integrale aanpak zoals preventieve trainingen en lifestyle veranderingen. Van gerichte psychologiebehandelingen zoals cognitieve gedragstherapie en trauma therapie met EMDR, tot integrale aanpakken bij complexe problemen zoals burn-outs en trauma na ongelukken”.

Toekomst
“Ik sluit niet uit dat we ons centrum in de toekomst mogelijk zullen uitbreiden” vertelt Petra. “We zijn altijd aan het kijken wie erbij kan komen of wie wil samenwerken. We vinden het belangrijk om kennis te delen, om completer te worden. We kijken altijd waar behoefte aan is”.

Contact
Bent u op zoek naar een passende behandeling voor langdurige klachten? Kijk op www.integraalgezondheidscentrum.nl en neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven