Zwangerschapshaptonomie
Als je ‘in verwachting’ bent, betekent dat letterlijk dat je naar iets of iemand uitkijkt, of dat je toeleeft naar iets dat komen gaat. Maar contact tussen de moeder en het ongeboren kind is er al ruim voor de geboorte. Zodra de eerste bewegingen van het kind voelbaar zijn (vierde/vijfde maand) ontstaat er ook daadwerkelijk een gevoelsmatige wisselwerking tussen moeder en kind.
Een band opbouwen met je kind
Binnen de haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat het ervaren en stimuleren van contact tussen de (beide) ouders en het kind voorop. Zo kan er al voor de geboorte een liefdevolle band ontstaan. Deze band kan niet alleen helpend bij de bevalling zijn; hij geeft het ongeboren kind tevens een gevoel van welkom te zijn.
Het contact bezorgt het kind een gevoel van welbevinden en veiligheid en is een aanzet om zich op een bijzondere wijze aan de ouders te hechten, wat van groot belang is voor de latere gevoelsontwikkeling van het kind.
Samen zwanger
De partner van de moeder speelt bij deze begeleiding een onmisbare rol. Ook hij/zij kan vroegtijdig contact met het kind gaan maken. Het kind heeft van nature een impuls tot ontmoeten en zal zich bij een goede aanraking naar de hand van de partner toe bewegen.
Na enkele keren herkent het kind de aanraking en het gevoel en reageert het steeds gemakkelijker. Na de geboorte herkent het de handen maar ook de stem van de partner.
De partner voelt zich door het contact met het kind en het verdiepte contact met de moeder steeds meer betrokken en zal zichzelf minder als een buitenstaander ervaren en gedragen. Doordat de ouders deze ervaring delen, groeit het zelfvertrouwen en het vertrouwen in elkaar en in het kind.
Bevalling voorbereiden
De moeder leert (met hulp van de partner) hoe zij het kind de ruimte kan geven om het optimaal in haar schoot te dragen en hoe zij kan omgaan met weeën en pijn.
Daarnaast levert de partner een bijdrage tijdens de bevalling. De geboorte van het kind is op deze manier teamwork en niet alleen iets van de zwangere vrouw. De partner leert dat hij/zij een rol speelt bij de zwangerschap en de bevalling en raakt daardoor meer betrokken bij het kind.
Klachten tijdens de zwangerschap
Binnen het Integraal Gezondheids Centrum passen we indien gewenst of noodzakelijk ook Chinese geneeskunde toe. Acupunctuur en kruiden zijn een welkome aanvulling bij typische zwangerschapsklachten als misselijkheid, jeuk, rugpijn, harde buiken en over tijd zijn.
Wil je meer weten over zwangerschapshaptonomie bij het Integraal Gezondheids Centrum? Neem even contact op.
Behandeling(en) geschikt voor volwassenen.