Craniosacraal therapie

geplaatst in: behandelingen | 0

 

Voor een overzicht van alle behandelingen klik hier

 

Craniosacraaltherapie

Craniosacraal therapie is een methode om via het centraal zenuwstelsel ontspanning te brengen. Bij het IGC passen wij deze therapie toe voor het verlichten van (psychosomatische) pijnen die niet eenvoudig te verhelpen zijn. Een behandeling met craniosacraal therapie kan drie verschillende technieken omvatten.

Bindweefseltechnieken

Bindweefsel is het weefsel dat van een mens één geheel maakt. Het bevindt zich in het hele lichaam, onder andere in de huid en om botten en spieren, en zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft. De therapeut zoekt de spanningsverschillen en brengt een gezonde balans tot stand.

Gewrichtstechnieken

Als een gewricht niet goed beweegt of ‘vast’ zit, kan het klachten veroorzaken. Door op een zachte manier ruimte in het gewricht te maken, kan het weer normaal gaan bewegen. Door de zachtheid van de technieken biedt het lichaam tijdens de manipulatie maar een geringe weerstand. Dat verkleint de kans dat het gewricht opnieuw vast gaat zitten.

Schedeltechnieken

De schedel bestaat uit een aantal delen die een heel klein beetje kunnen bewegen. Omdat de hersenen direct aan de binnenkant van de schedel zitten, kan een kleine afwijking van de schedel al veel klachten tot gevolg hebben. Zulke klachten zijn heel divers en kunnen erg extreem zijn, omdat de hersenen met alles in ons lichaam verbonden zijn en als aanstuurcentrum fungeren.
De beweging van de schedel is klein, er zijn dan ook geen grote krachten nodig om de normale beweging te herstellen. Het toepassen van lichte mobilisaties zorgt er voor dat klachten afnemen en/of verdwijnen.

craniosacraaltherapie

De laatste twee van deze technieken worden ook in de osteopathie gebruikt.

Indicaties

Craniosacraal therapie kan voor vrijwel alle aandoeningen gebruikt worden. Contra-indicatie: aandoeningen waarbij wisselende of verhoogde druk in de hersenvloeistof problemen oplevert.

 

Wil je meer weten over craniosacraal therapie bij het Integraal Gezondheids Centrum? Neem dan contact op.
 
Behandeling(en) geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.