Acupunctuur

geplaatst in: behandelingen | 0

 

Voor een overzicht van alle behandelingen klik hier

 

Acupunctuur
Acupunctuur is een van de veelgebruikte technieken binnen de Traditional Chinese Medicine (TCM), naast bijvoorbeeld dry needling en moxa. Zorgverzekeraars gebruiken ‘acupunctuur’ als overkoepelende term.

TCM is een complementaire geneeskunde die veel klachten genezen kan, maar net als de westerse geneeskunde ook zijn beperkingen heeft. Je moet er daarom rekening mee houden dat het niet de enige oplossing is. Wij combineren TCM met fysiotherapie/manuele therapie en ook regelmatig met psychologie, met als doel je herstelproces te versnellen. Voor kinderen hebben we speciale naaldloze technieken, die een zeer goed resultaat geven.

Binnen het Integraal Gezondheids Centrum zijn drie acupuncturisten werkzaam. Zij beschikken over 20 tot 40 jaar ervaring.

Acupuntuur acupunctuur

Acupunctuur is een 4000 jaar oude methode uit de Chinese geneeskunde, waarbij met kleine naaldjes door de huid geprikt wordt. De aangeprikte punten geven signalen aan de hersenen door. Acupunctuur heeft geen bijwerkingen, het doel is ook altijd het verbeteren van je algehele energie niveau. De indicaties voor acupunctuur vind je onderaan dit artikel.

Dry needling

Dry needling haalt knopen uit de spieren. Deze techniek is door de fysiotherapie uit de acupunctuur overgenomen. Je kunt voor dry needling bij zowel een acupuncturist als een gespecialiseerde fysiotherapeut terecht.

Auriculo (ooracupunctuur)

In deze zelfstandige tak van de acupunctuur wordt via het oor gediagnosticeerd en behandeld.

Cupping cupping

Bij cupping ligt de focus op doorbloeding bevorderen en deblokkeren. Dat wordt bereikt door een of meer op de huid geplaatste glaasjes vacuüm te trekken. Cupping heeft meer bekendheid gekregen sinds de techniek in 2013 door Olympische sporters wordt toegepast.

Moxa

Bij moxa wordt de huid lokaal verwarmd met verhitte, dikke stiften.
Binnen de gynaecologie is moxa een officieel erkende methode om bij een stuitligging het kindje te laten draaien. Moxa wordt verder gebruikt bij chronische (koude) ontstekingen, stijfheid en soms ook longproblemen.

Kruiden

De inname van kruiden heeft een voedend, stabiliserend en ondersteunend effect. Wij gebruiken alleen kruiden die aan de westerse eisen voldoen en goedgekeurd zijn. Zo is de kwaliteit van de toegepaste producten gewaarborgd.

Voeding

We kunnen voeding onderverdelen in verwarmende en afkoelende soorten. En er is een optimale volgorde, zodat alle ingrediënten optimaal benut worden. Goede, gevarieerde voeding is zeer belangrijk voor een mens en is zelfs al medicijn te beschouwen. Een bekend ‘westers’ voorbeeld is het kopje kippensoep als je ziek bent.

 

Een van onze therapeuten kan ook je voedselintolerantie(s) onderzoeken.

Moderne technieken

Ter versterking van (of in plaats van) een naaldbehandeling werken wij met elektro-acupunctuur en laser-acupunctuur. Deze techniek wordt ook vaak bij kinderen ingezet, omdat hij eenvoudig en nauwelijks gevoelig is, wel soms een beetje warm.
Wij beschikken ook over apparatuur om de energiehuishouding te meten, zoals de Diagnostische functiemeting (DFM).

Massage en manipulatietechnieken

De traditionele Chinese geneeskunde kent tal van vormen van massage en manipulatie. Deze technieken zijn gelijkwaardig aan de manuele therapie en de fysiotherapie.

Indicaties

Bij het Integraal Gezondheids Centrum passen wij TCM toe bij de volgende indicaties:

 • buikklachten/spijsverteringsproblemen
 • gewrichtsklachten
 • gynaecologische klachten
 • hersenletsel
 • hoofdpijn/migraine
 • huidklachten/eczeem
 • keel-, neus- en oorklachten
 • koude of te warme ledematen
 • luchtwegproblematiek
 • psychische en psychosomatische klachten/posttraumatische stressstoornis
 • spastisch bekkensyndroom
 • fysieke en psychische trauma’s
 • urinewegproblematiek
 • zenuwstelselproblemen, waaronder Multiple Sclerose, Parkinson en doofheid van ledematen
 • zwangerschapsproblemen, stuitligging, misselijkheid en fysieke instabiliteit

In overleg met een specialist wordt bekeken of een combinatie met fysiotherapie of psychologie het herstel sneller bevordert.

Wil je meer weten over acupunctuur bij het Integraal Gezondheids Centrum? Neem even contact op.
 
Behandeling(en) geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.